Shockwave Behandling (ESWT)

Shockwave behandling (ESWT), også kaldet chokbølgeterapi, udsætter vævet for kraftige impulser (lufttryk), der bringer den kroniske skade tilbage til en tilstand, der minder om den akutte fase, sagt med andre ord, den starter kroppens naturlige helingsproces op igen. En kronisk tilstand skyldes ofte dårligt helende væv efter en skade eller langvarig belastning og slid på sener og muskler. Shockwave giver mulighed for et forsøg mere på normal heling.

Hos Odense Rygklinik tilbyder vi både Fokuseret- og Radierende shockwave behandling. Læs mere om schockwave nedenfor, eller book en tid online via knappen her under.

Shockwave behandling anbefales til følgende lidelser:

  • Hælspore
  • Akillessenebetændelse
  • Løber- og springerknæ
  • Tennisalbue, golfalbue, musearm
  • Frossen skulder
  • Fasciitis plantaris (irritation af svangsene)
  • Inflammation af slimsæk
  • Andre lignende kroniske tilstande i muskler, sener og led

 

Behandlingen varer cirka 10-15 minutter, og et typisk forløb omfatter 3-5 sessioner.

Vi tilbyder fokuseret- og radierende Shockwave behandling hos Odense Rygklinik

Hos Odense Rygklinik tilbyder vi Shockwave behandling som en del af dit behandlingsforløb. Såfremt vi vurderer at shockwave behandling vil være relevant for lige netop dig, lægger vi en plan for dit forløb, og kommer med en faglig vurdering af, hvor mange behandlinger du skal forvente at modtage, for at opnå en effekt på din problematik. 

Der eksisterer overordnet to typer shockwave, fokuseret shockwave og radierende shockwave. 

Fokuseret shockwave 

  • Intens energi, der bevæger sig hurtigere end lyd.
  • Ved fokuseret shockwave bliver energien fokuseret gennem en linse og ført ind i kroppen til en dybde på op til 12 cm.
  • Trykbølgerne dannes via en elektromagnet og et stempel som kører inde i håndtaget. Dette betyder at fokuseret shockwave, kan producere en meget høj mængde energi, på et lille område.
  • Gør det muligt at ramme præcist det område man ønsker at behandle, også selvom det ligger dybt i vævet.

Radierende shockwave

  • Fungerer ved, at en række hurtige slag mod et behandlingsområde, sker via et luftpres, som presser en kugle i pistolløbet frem og tilbage på meget kort tid.
  • Modsat fokuseret shockwave, så “spreder” radierende shockwave energien mere ud til at større område.
  • Går ikke så dybt i vævet som fokuseret shockwave, radierende shockwave bliver derfor ofte brugt på områder, som ligger tæt på huden.

 

Hos Odense Rygklinik benytter vi os af begge typer af teknologier. Om vi benytter fokuseret shockwave eller radierende shockwave, afhænger af hvor og hvilken type problematik du har.

Evidens ved Shockwave behandling

Shockwave-terapier anvendes i stigende grad til behandling af muskel-, sene- og skeletskader. En systematisk gennemgang af litteraturen har identificeret 23 relevante studier, der undersøger effekten af fokuseret ekstrakorporal shockwave-terapi (F-ESWT) og radial pulsterapi (RPT) på smerte ved specifikke bløddelsskader.

Resultaterne viser, at begge behandlingsformer er gavnlige og sikre for en række muskuloskeletale tilstande. F-ESWT har vist sig effektiv til behandling af plantar fasciitis og kalkholdig senebetændelse, mens RPT er effektiv til plantar fasciitis. Effekten af F-ESWT er dosisafhængig, hvor højere doser giver bedre resultater.

En nyere meta-analyse fra 2023, havde til formål at gennemgå den nuværende evidens, for brug af shockwave på smerter i patella senen (forsiden af knæet) samt achillessene betændelse og fasciitis plantaris (smerter i svangsenen). Studiet fandt frem til at shockwave har en positiv effekt på smerter/inflammation i knæet samt achillessene, samt at der var høj evidens for brug af shockwave på fod og hælsmerter.

Bivirkninger ved shockwave behandling

Der er ingen langsigtede bivirkninger ved shockwave behandling. Selve behandlingen kan være smertefuld, men smerterne aftager hurtigt. Nogle oplever en smule rødme i det behandlede område, men det forsvinder også efter få minutter.

Kontakt Os for Hjælp

Har du smerter? Og tror du shockwave behandling kunne være en mulighed for dig? Så står vi klar til at hjælpe! Hvis du er i tvivl om shockwave behandling er den rette behandlingsform for dig, så er du meget velkommen til at skrive til os, eller ringe for en uforpligtende snak om din problematik.

Kontakt os i dag, og lad os sammen finde den rette behandling for dig!