Klinikken skifter adresse d. 23.10.2023!

Klinikken flytter ind sammen med "Multiatleten" på Faaborgvej 12, 5250 Odense SV. Det betyder bl.a. at det bliver langt nemmere for dig som er i bil, da der vil være gratis parkering lige ved klinikken. Vi ser meget frem til det nye samarbejde med Multiatleten, og til at vise de nye lokaler frem. mvh. Lasse, indehaver af Odense Rygklinik

Bækkensmerter

Bækkenet er en meget vigtig del af vores krop. Ikke nok med at den skal fungere som fundament og bære vægten fra vores overkrop, så fungere den også en beskyttelse for de organer som ligger nede i det bækkenet.

​Bækkenet er en hyppig årsag til gener hos mange, og mange med smerter i den nederste del af ryggen, har ofte problemer med bækkenet. Som osteopat er vi meget optaget af bækkenets funktion og bevægelighed, da det er et vigtigt bindeled mellem over- og underkrop. Et bækken i ubalance kan være årsag til smerter højere oppe i ryggen eller nakken, men kan også være årsag til smerter i hofte, lyske, knæ eller fødder.

Bækkenet består af 3 knogler. To hofteben (ilium) og et korsben (sacrum). Vi har tre led i bækkenet, symfysen fortil som dannes af de to skamben, og de to sacroiliaca-led (SI-led) bagtil, som dannes af korsbenet og de to hofteben. Bevægelserne i disse led er små, men vigtige for at have en god funktion af bækkenet.

Ud over dette består bækkenet også af en række meget kraftige ledbånd (ligamenter) som binder knoglerne sammen omkring de tre led, og der hæfte mange store muskler på og omkring bækkenet. Nede i bækkenet ligger flere organer som fx blære, endetarm, prostata eller livmoder. Problemer med disse organer kan skabe inflammation i eller omkring organet.​

Dette kan medføre nedsat glidning mellem organerne, men også stramhed af det bindevæv som organerne er bundet op på. Alt det bindevæv har også en direkte forbindelse til bækkenknoglerne, og kan dermed medfører låsninger eller nedsat bevægelighed af bækkenets led.

Nogle af de hyppigste årsager til bækkensmerter er:

Låsninger eller nedsat bevægelighed af bækkenledende.
Dette kan fx skyldes traumer som slag eller fald, men kan også skyldes for korte ledbånd eller muskler rundt om ledende, eller stramhed af det bindevæv som ligger omkring organerne inde i bækkenet. Smerterne kan både være bagtil ved de to SI-led, som ofte giver udstrålende smerter til balden, eller fortil ved symfysen. Hvis du sidder ned, ofte længere tid ad gangen, vil det som regel provokere smerterne.

​Forstuvning/forstrukket ledbånd (ligamenter) eller muskler.
Kan også skyldes fald eller slag, men kan også skyldes at man har lavet en forkert bevægelse eller vrid i lænden. Smerterne opstår nogle gange med det samme, men ofte er de tiltagende over nogle timer eller en dags tid. Smerterne vil oftest være bagtil ved SI-leddene, og giver ofte en udstrålende smerte til balderegionen. Smerterne kan opleves som skarpe jag i lænden ved bestemte bevægelser eller stillinger.

Discusprolaps
​Årsagen er en prolabs af en eller flere bruskskiver (discus) som trykker på nerverødderne der kommer ud fra rygmarven. Dette forekommer hyppigst hos folk i 40-60 års alderen. Symptomerne kan både opstå akut eller som tiltagende smerter over flere uger eller måneder. Kan give udstrålende smerter i form af sovende, stikkende, prikkende fornemmelser samt følelsesløshed i benet og foden (dog oftest kun den ene side).

Slidgigt i ryggen (spondylose)
​Årsagen er slidforandringer i ryggen. Hyppigst forekommer dette hos ældre, og her ses ofte nedsat bevægelighed af ryggen, med en murene ømhed i lænden.

Hos Odense Rygklinik er vi eksperter i rygsmerter, da vi ser rigtig mange rygpatienter hver eneste dag. Vi behandler alle typer af rygsmerter, både akutte og dem med længerevarende karakter. Har du rygsmerter? Så book din tid allerede i dag, eller kontakt os for en uforpligtende snak om dine smerter eller gener.​