Hofte,- knæ- og ankelsmerter

Skader og smerter i hoften, knæ og ankel er meget almindelige blandt befolkningen. Det er både ret almindeligt blandt personer, der er aktive eller deltager i sportsgrene, men mange vil også opleve smerter fra fx hofte og/eller knæ grundet aldersrelaterede problemer, som fx slidgigt. Rigtigt mange gener længere oppe i systemet, som fx bækken eller rygsmerter, kan sagtens stamme fra hofte, knæ og ankel, hvis man har fejlstillinger eller nedsat funktion af et led i benet. Så har du problemer i din ankel, knæ eller hofte, er der god chance for, at der over tid også kan komme smerter højere oppe, på grund af kompensationer. Som osteopat og fysioterapeut er jeg specialiserede i behandling af en bred vifte af skader i disse områder. Jeg vil arbejde sammen med dig for at stille en præcis diagnose og udvikle en skræddersyet behandlingsplan, der hjælper dig med at genvinde funktionen og vende tilbage til en smertefri og aktiv livsstil.

Forebyggelse og rådgivning

Forebyggelse af skader i hoften, knæ og ankel er afgørende for at opretholde langvarig sundhed, livskvalitet og mobilitet. Jeg vil blandt andet evaluere din kropsholdning, biomekanik og bevægeligheden af dine led for at identificere eventuelle risikofaktorer. En individuel plan for dit forløb, som er tilpasset dine behov, er essentielt for at vi kan komme i mål med forløbet, men også for at forebygge tilbagevenden af smerter og gener i fremtiden. Jeg vil også give dig rådgivning om korrekt opvarmning til din sport, fleksibilitetsøvelser, styrketræning eller andre øvelser, for at minimere risikoen for skader.

Som osteopat og fysioterapeut vil jeg evaluere din skade, stille en nøjagtig diagnose og udvikle en individuel behandlingsplan, der kan omfatte manuel behandling på briksen, øvelser/ genoptræning, udspændingsøvelser samt råd og vejledning. Jeg er dedikerede til at hjælpe dig med at komme tilbage på fødderne igen og genoptage dine daglige aktiviteter smertefrit og effektivt!

Kontakt mig i dag for at få hjælp til dine hofte-, knæ- eller ankelskader.

Hofteskader

Skader i hoften kan være forårsaget af gentagne bevægelser, traumer eller overbelastning. Nogle af de mest almindelige hofteskader jeg ser på klinikken inkluderer:

Hoftebursitis: Hoftebursitis opstår, når de små væskefyldte bursae (slimsække) i hofteområdet bliver betændte. Dette kan forårsage smerter og ubehag i hoften. Det kan være forårsaget af overbelastning, traumer eller inflammation.

Slidgigt i hoften: Slidgigt (artrose) er en degenerativ tilstand, hvor brusken i hofteleddet degenerer over tid. Det kan forårsage smerte, stivhed og nedsat bevægelighed i leddet. Slidgigt kan være resultatet af aldring, mange års hårdt fysisk arbejde, traumer eller genetiske faktorer. Vi ved dog at det ikke kun er slid, der giver slidgigt. Ledbrusken i vores led bliver stærkere når vi belaster den. Derfor er en aktiv livsstil, med bevægelse og træning, en stor del af behandlingen af netop slidgigt.

Hofteimpingement: Hofteimpingement opstår, når der er unormalt kontakt mellem hoftens knoglestrukturer eller brusk. Senerne i hoften kan også blive irriteret, og der kan komme inflammation. Det kan føre til smerter, stivhed og nedsat bevægelighed i hoften. Ofte vil man have skarpe smerter i hoften eller lysken, som ofte kommer når man bøjer eller roterer hoften. Impingement kan være forårsaget af strukturelle abnormiteter eller gentagne bevægelser/overbelastning.

Knæskader

Knæet er et komplekst led, der er udsat for stor belastning. Nogle af de mest almindelige knæskader inkluderer:

Løberknæ: Løberknæ, også kendt som “runner’s knee”, er en tilstand, hvor smerter opstår på ydersiden af knæet. Ofte i forbindelse med idræt, hvor der sker mange gentagne bøjninger af knæet. Særligt løbere og cykelryttere er udsatte for denne type skade. Det er den store sene “tractus iliotibialis” eller “iliotibialbåndet”, som kommer fra hoftekammen og løber ned til ydersiden af knæet, som ofte bliver inflammeret og giver smerter. Ved gentagende bøjninger af knæet kan der opstår “gnidning” mellem iliotibialbåndet og ydersiden af knæet, dette kan medføre smerter, inflammation af senen eller af slimsække på ydersiden af knæet.

Meniskskader: Meniskskader involverer rupturer (revner) eller beskadigelse af de C-formede bruskskiver, der fungerer som støddæmpere i knæleddet. Skaderne kan opstå som følge af vridning, rotation eller pludselige bevægelser af knæet. Det kan forårsage smerter, hævelse og nedsat bevægelse i knæet. Nogle vil også opleve at knæet klikker meget, eller “låser”, så man ikke kan bøje eller strække knæet. Det er hyppigt i idrætsgrene med mange retningsskift, hop og landing, kontakt sport og skiløb, hvor man er i øget risiko for at beskadige menisken.

Korsbåndskader: Korsbåndene er vigtige ledbånd, der stabiliserer knæet. Korsbåndskader kan opstå ved pludselige ændringer i retning, direkte traume eller vridning af knæet. Vi har to korsbånd i knæet, det forreste korsbånd (ACL) og det bagerste korsbånd (PCL). I langt de fleste tilfælde, er det det forreste korsbånd, som bliver overrevet eller beskadiget, da det er mest udsat af de to. Skadesmekanismerne er langt hen ad vejen de samme som ved meniskskader. I rigtigt mange tilfælde beskadiges både det forreste korsbånd og den mediale (inderste) menisk samtidigt. Det er ofte ved fx fald, vridtraumer eller direkte traume til knæet, at korbånd beskadiges. Det kan føre til instabilitet, smerter og nedsat bevægelighed i knæet.

Slidgigt i knæ: Slidgigt (artrose) i knæet er en degenerativ tilstand, hvor brusk i knæleddet bliver slidt ned over tid. Det kan forårsage smerte, stivhed og nedsat bevægelighed i leddet. Slidgigt kan være resultatet af aldring, mange års hårdt fysisk arbejde, traumer eller genetiske faktorer, men også tidligere skader i knæet gennem ens liv, øger også risikoen for udvikling af slidgigt i knæet. Har du fx en gammel korsbånd- eller menisk skade i det ene knæ, er der større risiko for at udvikle slidgigt i det knæ, senere i livet. Vi ved dog at det ikke kun er slid, der giver slidgigt. Ledbrusken i vores led bliver stærkere når vi belaster den. Derfor er en aktiv livsstil, med bevægelse og træning, en stor del af behandlingen af netop slidgigt. Der er mange faktorer som medvirker til udvikling af slidgigt. Behandlingen oh træning skal derfor også tilpasses den enkelte, for at have størst muligt effekt.

Ankelskader

Anklen er et af de mest udsatte led og kan være tilbøjelig til skader. Nogle af de mest almindelige ankelskader inkluderer:

Ankelforstuvninger: Forstuvninger af anklen opstår, når ledbåndene omkring anklen overstrækkes eller overdrives. Dette kan ske ved at man vrikker om på anklen, hurtigt ukontrolleret bevægelse af anklen, eller ved direkte traume til anklen. Forstuvninger vil ofte forårsage smerte, hævelse og nedsat bevægelse i anklen. I disse tilfælde vil RICE-princippet være brugbart som akut skadesbehandling. Du kan læse om RICE-princippet under fanen “sportsskader”.

Achillessenebetændelse: Achillessenebetændelse er en tilstand, hvor achillessenen, der forbinder hælen til lægmusklerne, bliver betændt og irriteret. Dette kan skyldes overbelastning, gentagne spring eller ændringer i træningsintensitet. Achillessenebetændelse kan forårsage smerter, stivhed og hævelse i anklen eller ved hælen.

Achillesseneruptur: Achillesseneruptur (overrivning af achillessenen) er en tilstand hvor achillessene helt eller delvist, løsriver sig fra det sted, hvor den hæfter på hælknoglen. Dette sker næsten udelukkende under sport eller løb, hvor man udfører en eksplosiv bevægelse i løb eller spring. I nogle tilfælde høres et smæld, og der opstår smerter i læggen og hælen med det samme.

Ankelfrakturer: Ankelfrakturer opstår, når et eller flere knogler i anklen brækker. Dette kan ske som følge af traumer, fald eller vridning af anklen. Frakturer kan forårsage smerte, hævelse og nedsat bevægelse i anklen. Hvis du har vrikket om på din ankel, er det vigtigt at udelukke en fraktur, inden evt behandling og genoptræning påbegyndes.

Skinnebensbetændelse: Skinnebensbetændelse er en smertefuld tilstand, der påvirker forsiden af ​​skinnebenet eller det mediale (indre) område af underbenet. Det opstår typisk som følge af overbelastning af muskler, sener og væv omkring skinnebenet. Årsagerne til skinnebensbetændelse kan variere, men det ses ofte hos løbere, idrætsudøvere og personer, der deltager i aktiviteter med gentagne stød, såsom spring og løb på hårde overflader. Forkert fodtøj, dårlig fodstilling og hurtig øgning i træningsintensitet uden tilstrækkelig hvile, kan også bidrage til udviklingen af ​​skinnebensbetændelse. Symptomerne på skinnebensbetændelse inkluderer smerter, ømhed og ubehag langs forsiden af ​​skinnebenet eller i det mediale område af underbenet. Smerten kan være skarp eller brændende og forværres ofte ved fysisk aktivitet, især under løb eller hop. Hævelse og ømhed langs skinnebenet kan også forekomme.